Helena Ödling, legitimerad psykoterapeut och sjukgymnast


I min arbete är jag influerad av dr Stephen Porges och hans teori om vikten av trygghet för att kroppen ska kunna att minska sina reaktioner på fara. När nervsystemet kan uppfatta trygghet, har vi möjlighet att känna oss trygga med andra människor, reglera våra känslor, återhämta oss från stress och känna att vi är i kontroll av våra liv, även i svåra situationer. När vi har en lång historia av trauma, sorg, inte fått känna oss sedda eller hörda i relationer etc, behöver vi träna nervsystemet att känna trygghet igen. 




Autonoma nervsystemet (ANS) och musik


Den primära rollen för det autonoma nervsystemet (ANS) är att hålla oss vid liv. ANS gör det genom att reglera vitala inre processer som blodtryck, matsmältning och andning. I denna reglering spelar vagus nerven en viktig roll genom att sköta kommunikationen ( av kropps signaler) från kroppen till hjärnan. Processerna i våra organ behöver vara flexibla i en ständigt föränderlig inre och yttre värld. Om vi utsätts för kronisk stress kan dock nervsystemets reglering av kroppen förändras vilket kan påverka vår förmåga att vara sociala och tänka klart. Kroppens kommunikation med hjärnan och hjärnans tolkning av kroppsförnimmelser spelar en viktig roll i både vår fysiologiska som psykiska hälsa eftersom medvetenheten om vad som händer i kroppen är nödvändigt för att vara i samklang med våra känslor. 

Musik har en direkt påverkan på vårt autonoma nervsystem. Frekvens, rytm, klang och intensitet kan justeras så att det befrämjar en lugnande effekt på kroppen. 


Läs mer: Quadt, L, Critchley, H, Garfinkel, S, ( 2018). The neurobiology of interoception in health and disease. Annals of the New York Academy of Sciences, 1428, 112-128. 

Saoirse Finn et al (2018). The biological impact of listening to music in clinical and nonclinical setting: A systematic review. Prog Brain Res. 237:173-200. doi: 10.1016/bs.pbr.2028.03.007



Safe and Sound Protocol (SSP)


Det autonoma nervsystemet använder tonen på rösten som ett sätt att bestämma om personen utgör en trygghet eller fara. På grund av olika orsaker ( tex effekter av trauma eller öroninflammationer) kan vår förmåga att processa den mänskliga rösten vara försämrad. SSP använder data modulerad musik för att träna de neurala närverk som associeras med lyssnande. När tonen och satsmelodin kan processas bättre, kan det ge signaler om trygghet till det autonoma nervsystemet. När vi uppfattar trygghet i andra männsikors röster, aktiveras det parasympatiska nervsystemet vilket i sin tur främjar kontakt med andra och reglering av känslor. 


Läs mer: Ödling, H, (2023). Patienters upplevelse av behandling med filtrerad musik vid social fobi. En pilotstudie. Svenska institutet för Kognitiv psykoterapi, Stockholm.




Rest and Restore Protocol (RRP)



Alla organ i kroppen har en speciell rytm som kontrolleras av det autonoma nervsystemet (ANS). När vi mår bra är rytmen strukturerad. När vi befinner oss i stress är rytmen störd och kroppen befinner sig inte längre i homeostas (jämvikt). Detta innebär i sin tur att kroppen signalerar till hjärnstammen att vi är i fara. . Rest and Restore Protocol är ett sätt att signalera till hjärnstammen att kroppen och dess organ är trygga och att vi kan återgå till den ursprungliga rytmen. Regelbunden användning av RRP främjar djup avslappning, återhämtning, bättre kontakt med mig själv och känslomässig reglering då det ökar aktivering av vagus nerven och det parasympatiska nervsystemet. 


Läs mer: Videon startar 15 min in i uppspelningen. 



Schematerapi


Schematerapin erbjuder ett sätt att se på oss själv och vårt sätt att reagera på triggande situationer ur ett helhetsperspektiv, där våra tidiga barndomsupplevelser skapar mönster och modeller för oss idag. När vi förstår oss själva och varför vi gör som vi gör, är det lättare att se till att vi får det vi behöver och förändra de beteenden som inte är långsiktigt hållbara. 


Läs mer: Young, J, Klosko, J (2010) Lev som du vill och inte som du lärt dig. Natur och Kultur, Stockholm



Kontakta mig

Jag är här för att hjälpa dig

Hello world